Menu

Kenapa anda perlu khidmat confinement lady?

“Pening kepala sebab tak jumpa confinement lady yang sesuai & meyakinkan. Kalau tak jumpe gak, takkan nak cari bidan kampong…iskk dah kompem jauh gila. Belum kene bebel dengan mak & sedara-mara lagi tu.”

 

Itu dilema wanita nak bersalin anak sulung, huru–hara dia tu lain macam sikit. Bagi yang anak nak masuk seken third round, kekadang dia wat lex je, tapi kena sergah juga. Tak boleh lari punya :p

 

Bawa bertenang ibu-ibu sekalian.

Memang tak banyak data-data kajian berkenaan urutan selepas bersalin ni. Kita tengok balik mak-mak kita dulu-dulu. OK dan steady je sampai sekarang khen. Nampak cergas je takde sakit sengal sana-sini.

 

Kita sudah maklum kehamilan dan melahirkan bayi ialah satu proses yang sungguh memenatkan dan menyakitkan ketika kelahiran.

 

Segala otot dikerah menjalankan tugas berganda dari kebiasaan sebermulanya proses kehamilan sehingga selesai keluarnya bayi. Walaupun kita sudah tahu, badan wanita tidak akan menghadapi sebarang masalah ketika proses recovery selepas bersalin secara natural.

 

Dengan bantuan tambahan mengamalkan air rebusan akar kayu dan urutan pada keseluruhan bahagian badan dapat membantu proses recovery beraku dengan lebih cepat

 

Urutan selepas bersalin dapat membantu secara keseuruhan pergerakan anggota badan, membuatkan anda relaks, tenang, kurang stress, hilang lenguh-lenguh sengal otot urat dan mengurangkan kelesuan akibat kerahan tenaga yang berlaku secara drastic ketika kelahiran.

 

Dengan urutan juga dpat membantu kenlancaran pejalanan darah. Yelah, kawasan kebas-kebas tu, dah kompem darah kurang mengalir disitu.

 

Tapi biarlah dengan cara dan kaedah yang betul, jika silap urut, meraung you.

Ia juga dapat membantu mengeluarkan saki-baki darah beku yang masih melekat di dalam rahim. Sukar nak bayangkan bagaimana urutan untuk keluarkan darah beku tu. Hanya orang-orang lama & berpengalaman dan teratih saja yang tahu.

 

Selain menyingkir saki baki darah beku yang masih tersisa, susu badan juga tidak ketinggalan untuk memeriahkan dan menceriakan suasana menjadi ibu muda. Badan sepenuhnya akan menjadi kurang stress dan urutan di puting juga boleh menyelesaikan saluran susu tersumbat.

 

Untuk menambah keselesaan menjalani kehidupan sebagai ibu, anda boleh mengamalkan aroma terapi daripada minyak herba supaya minda menjadi lebih tenang, fresh dan dapat mengurangkan risiko meroyan (postnatal depression). Seterusnya ibu dapat menguruskan bayi dengan lebih baik.

 

Banyak kelebihan bila mengamalkan urutan badan ni, susuk tubuh dapat dikembalikan seperti mak dara walau kehadiran ahli baru dalam keluarga. Kasih sayang sang suami masih tidak berbelah bagi diantara keduanya. Malah semakin rapat jadinya melalui petua/nasihat confinement lady yang berpengalaman untuk mengintimkan lagi hubungan didalam rumah tangga.

 

Alangkah girangnya hati sang ibu apabila dapat dibelai manja dalam tempoh berpantang atau mungkin boleh berlanjutan sehingga setahun bayi berusia. Tidak tergambar suasana kegembiraan itu apabila dapat meluah segala perasaaan, kesakitan, atau mendapatkan sebarang nasihat tanpa perlu memikirkan tangisan si bayi.

Kawasan terkini (Dec 2020) untuk bertemu confinement lady kami :

 

Johor – Masai, Gelang Patah, Stulang, Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai, Senai, Ulu Tiram, Pasir Gudang, Skudai, Nusajaya, Bandar Penawar, Pengerang & sekitar.

Kuala Lumpur – Puchong, Kinrara, Petaling Jaya, Kelana Jaya, Kota Damansara, TTDI, Sri Hartamas, Sungai Besi.

Selangor – Bandar Damansara Perdana (Petaling Jaya), Semenyih, Lembah Klang, Puchong, Bangi, Seri Kembangan, Putrajaya.

MelakaJasin, Ayer Keroh, Melaka Tengah, Alor Gajah , Durial Tunggal, Sungai Udang & sekitar.

TerengganuPaka, Kemaman, Kerteh, Kuala Terengganu, Jerteh dan sekitar

PerakIpoh, Kampar, Teluk Intan, Lumut, dan sekitar

PahangRaub, Temerloh, Pekan, Kuantan dan sekitar

Kedah Sg Petani, Jitra, Alor Star dan sekitar

Pulau Pinang – Seluruh Penang